PROGRAMUL „BRIGHTKIDS-CITIRE RAPIDĂ”

     O persoană normală citeşte între 150 şi 300 cuvinte pe minut. Cu câteva trucuri (extinderea unghiului vizual, urmărirea textului cu degetul, abţinerea de la recitarea mentală a textului etc.) se poate dubla lesne viteza de citire, de extragere a informaţiilor dintr-un text! Totuşi, există metode şi persoane care au aplicat aceste metode şi care “au spart barierele” informaţionale.

     Există un paradox: la o viteză de citire de câteva mii de cuvinte de minut, capacitatea de reţinere în detaliu a informaţiei creşte de la 70% până la 98% din ceea ce citim, faţă de citirea normală unde reţinem între 5 şi 20%. Asta deoarece tehnicile de citire rapidă elimină “vocea interioară” şi trimit impulsul nervos, de la ochi, direct la creier. Campionul fotocitirii este americanul Kim Peek. La ce capacitate de fotocitire şi memorare a ajuns acesta puteţi afla accesând urmatorul link:

     Un alt exemplu este cel al lui Cristian, care a terminat Colegiul Naţional „Mihai Viteazul” din Capitală. A luat bacalaureatul cu media 9,80 şi a fost acceptat la University of Birmingham din Anglia. Succesul pe care l-a obţinut se datorează exerciţiilor intense de citire şi memorare rapidă pe care le-a descoperit, spune acesta (sursa aici)

     Cei care le aplică îşi măresc atât viteza de citire, cât şi memoria şi capacitatea de concentrare. România a avut un celebru “cititor rapid” – Nicolae Iorga, care ajunsese la 1.000 de cuvinte pe minut. Ca o mică anecdotă, Vaticanul regretă şi acum că l-a îngăduit pe Nicolae Iorga în Arhive pentru a studia documente despre români! Ajutat de citirea rapidă şi o fantastică memorie fotografică, celebrul istoric documentarist a scris o operă inestimabilă, “Istoria Românilor”.

     Tehnica citirii rapide se bazează pe un principiu extrem de simplu: scurtarea traseului pe care îl parcurge în mod normal impulsul nervos în timpul citirii. Dacă veţi citi câteva paragrafe ţinând o mână pe gât, veţi constata că deşi citim în gând, laringele vibrează în timpul lecturii. Şi asta pentru că, deşi citim în gând, impulsul nervos trece în drumul lui de la ochi spre creier, în mod uimitor, şi prin laringe. Prin tehnicile de citire rapidă, impulsul nervos ajunge de la ochi direct la creier şi este suprimată acea “voce interioară” care însoţeşte cititul în gând şi care de multe ori este aproape insesizabilă.

     Metoda utilizată de cursul nostru foloseşte cu mare succes cursurile anterioare (mai ales BrightKids – Soroban) dar şi un program care foloseşte tehnica utilizată de un aparat numit Tahistoscop.

    Tahistoscopul digital, se utilizează, în general, pentru testarea memoriei de scurtă durată şi pentru testări psihologice privind investigarea atenţiei, a capacităţii de localizare, de stocare, de transfer şi de reactualizare a informaţiilor. Testele aplicate au grade de dificultate diferite şi sunt grupate în patru categorii: localizarea spaţială, căutarea vizuală, căutarea din memorie şi detectarea iregularităţii lor. Aparatul oferă şi posibilitatea investigării memoriei de foarte scurtă durată (sub pragul senzorial) generând stimuli chiar şi de 1 milisecundă, ceea ce ajută foarte mult la exersarea citirii fotografice.