SOROBANUL- DISPOZITIVUL CARE STIMULEAZĂ INTELIGENȚA COPIILOR

Incredibil, dar adevărat! În prezent, există un dispozitiv care ajută copiii să performeze la școală, să învețe de drag, mai repede și mai eficient. Acesta este Sorobanul, un “dispozitiv de calcul” tradițional japonez, cunoscut și sub numele de “abac”, care a jucat un rol important în dezvoltarea culturală și educațională a țării.

 

Cum a apărut Sorobanul?

Abacul a fost adus în Japonia, din China, la mijlocul secolului al XV-lea. Studierea sa amănunțită de către matematicienii japonezi a dus la dezvoltarea unei metode proprii de utilizare a Sorobanului, diferită de metoda originală, chineză. Dacă la început instrumentul era greoi și mare, acesta a fost optimizat și minimizat treptat, pentru a fi mai ușor de manevrat. În 1928, tehnica Soroban a fost inclusă în manualele școlare naționale. Iată că, paradoxal, Sorobanul continuă să fie folosit și astăzi de japonezi, deși în prezent Japonia este una dintre cele mai avansate țări din punct de vedere tehnologic.

De ce avem nevoie de Soroban?

Mulți se întreabă, probabil, de ce este nevoie de Soroban în societatea actuală, unde există dispozitive de calcul performante și gadgeturi care permit efectuarea rapidă a oricăror calcule matematice.

Mintea are nevoie să fie antrenată și stimulată în permanență pentru a se dezvolta. Neuroștiința demonstrează că exercițiile cu numere sporesc inteligența și capacitatea de procesare a informațiilor de către creier.

Cu ajutorul tehnicii Soroban se realizează toate operațiile matematice, inclusiv extragerea rădăcinii pătrate și cubice sau aflarea celui mai mare divizor comun a două numere. Astfel, copiii își dezvoltă abilitatea de a face calcule matematice mai rapid decât un calculator. Sorobanul este utilizat cu succes în modulele de Aritmetică Mentală (“Anzan” în japoneză). Unul din scopurile folosirii Soroban-ului este acela de a efectua ulterior calcule fără a folosi efectiv un Soroban, ci doar imaginându-se unul.

 

Ce este Aritmetica Mentală?

Aritmetica mentală se realizează cu ajutorul Sorobanului și dezvoltă emisfera dreaptă a copiilor, fapt care ajută întreg creierul să funcționeze la parametri optimi.

În viața de zi cu zi și în activitatea de învățare, majoritatea oamenilor folosesc îndeosebi emisfera stângă, responsabilă cu rațiunea. În realitate, stimularea emisferei drepte contribuie la sclipirile de geniu ale copiilor și la antrenarea inteligenței emoționale. Aritmetica mentală conferă o abordare holistică procesului de învățare, ajutând la dezvoltarea emoțiilor și a procesării vizospațiale și vizomotorii.

Așadar, creierul ca întreg poate fi animat prin folosirea Sorobanului în cadrul sesiunilor de Aritmetică Mentală, însă este esențial ca elevii să exerseze și acasă.

Care sunt beneficiile utilizării Sorobanului?

Prin sesiunile de învățare pe baza tehnicii Soroban copiii efectuează calcule aritmetice mai rapid
decât un calculator obișnuit, își dezvoltă imaginația, creativitatea și intuiția, ajungând să învețe fără stres.

Mai mult, devin multi-tasking, putând realiza mai multe lucruri în același timp, grație dezvoltării dexterității și a capacității de focusare.

Totodată, Sorobanul sporește viteza de analiză și de procesare a informațiilor, făcându-i pe copii să se simtă mai încrezători în ei înșiși.

Prin metoda Soroban-ului elevii își vor îmbunătăți și abilitatea de ascultare, abilitățile de citire, de  scriere și de învățare, precum și memoria. Mai mult, vor deveni mai rezistenți la factorii din mediu și mai disciplinați în toate activitățile întreprinse, deci, mai pregătiți pentru viață.

De la ce vârstă pot lucra copiii cu Sorobanul?

Vârsta ideală pentru cursanți este între 7 și 14 ani, când creierul este în plin proces de dezvoltare.

Pot urma cursuri de Aritmetică Mentală-Soroban orice copii dispuși să învețe. Pentru rezultate optime, cursanții vor exersa și acasă, zilnic, pentru cel puțin 15 minute.

În România se organizează, de asemenea, sesiuni de dezvoltare funcțională a copiilor, precum Cursuri Copii Bright, susținute de către psihologul clinician Marius Zamfir. În cadrul acestor cursuri  fiecare copil are propriul Soroban, iar modulele se susțin într-un mediul propice pentru învățare, adică în incinta școlilor și grădinițelor partenere.

Campionatul de Soroban:

În Japonia mai mult de 1 milion de copii invață să folosească Sorobanul și există chiar și un Campionat Național de Soroban. În cadrul acestei competiții există secțiunea denumită ”Flash Anzan”, prin care concurenții trebuie să numere cu ajutorul unui abac imaginar. Astfel, sunt proiectate pe un ecran 15 numere aleatorii, între 100 si 999, care se derulează atât de rapid, încât un om obișnuit abia ar avea timp să le observe. Japonezii au obținut performanțe uluitoare, care au uimit o lume întreagă. Spre exemplu, concurentul Takeo Asano a reușit să adune corect 15 numere proiectate în doar 1.7 secunde.

Utilizarea abacului imaginar pentru a face operații matematice este cea mai rapidă modalitate de a efectua calcule complexe.

Sorobanul- o necesitate:

Psihologul clinician Marius Zamfir a studiat timp de 5 ani această metodă specială de învățare și este de părere că educația alternativă pe baza Sorobanului este o necesitate în prezent, căci școala dezvoltă doar emisfera stângă a copiilor și îi determină să învețe mecanic și cu frică. Tehnica Sorobanului, pe de altă parte, le asigură dezvoltarea în întregime a creierului și le îmbunătățește memoria.

Marius Zamfir menționează: „Sorobanul ajută, pentru că folosim foarte mult partea vizuală. Copiii ajung să-și imagineze cum arată cifrele reprezentate. Ei își vor imagina cum arată piesele pe aparat. Dacă reușesc să memoreze prin minimum 3 căi senzoriale, probabilitatea de a uita este aproape spre zero”.