Top 5 figuri marcante ale istoriei care au avut o memorie de elefant

Sigur ai auzit de oameni celebri ai istoriei care s-au făcut remarcați prin capacitatea remarcabilă de memorare. Ceea ce, probabil, nu știi, este că oricine o poate dobândi, prin exercițiu și voință.

Ce este Inteligența Memoriei/Fast-Memory?

Memoria este cel mai important element al funcţionalităţii unei persoane, care funționează doar ca parte a unui întreg. Necesită atenție, gândire, simțuri, astfel încât să își poată arăta măreția.

Termenul-cheie cand vorbim de memorie este sinestezia, adică memorarea prin folosirea cât mai multor simțuri pentru a ajuta mintea să rețină mai ușor.  (văz, auz, miros, gust, simţul tactil etc).  Un alt element esențial este imaginația, fără de care nu se poate dezvolta sinestezia.  Este importantă, de asemenea, și viteza de procesare a informației, care asigură rapiditatea gândirii.

Top 5 personalități istorice cu o memorie incredibilă:

Mai jos se numără câteva celebrități care au avut un rol semnificativ de-a lungul istoriei și care s-au remarcat printr-o memorie fenomenală:

  1. Iulius Cezar (100 î.Hr. – 44 î.Hr.):

Generalul roman este considerat ca fiind unul dintre cei mai mari lideri militari din istoria formării Imperiului Roman. Conform legendelor, Cezar îi cunoștea pe fiecare dintre cei 25.000 de soldați ai armatei sale și s-a remarcat printr-o energie uimitoare, atât intelectuală, cât și fizică. Realizările sale politice au inclus o bună administrație și strategii militare fără cusur, care nu ar fi fost posibile fără o memorie de excepție. Mai mult, Cezar a fost și un apreciat scriitor și orator, făcându-i, în acele timpuri, concurență chiar marelui Cicero.

 

  1. Napoleon Bonaparte (1769-1821):

Primul împărat al Franței a fost un lider militar talentat, care a devenit o figură importantă în timpul Revoluției Franceze. Napoleon putea să memoreze nenumărați oameni, hărți și amplasarea trupelor, abilitate care l-a ajutat să acționeze rapid și să creeze strategii ce i-au adus victorii de seamă. Capacitatea de a prevedea acțiunile inamicilor prin calcule anticipate, bazate pe fapte similare din trecut l-au transformat într-un câștigător al multor dintre bătăliile secolului XIX. Despre Napoleon unul dintre profesorii săi a conchis că: „s-a distins întotdeauna prin talentul său la matematică. Are cunoștințe destul de bune despre istorie și geografie.” Aceste cunoștințe le-a dobândit ușor, grație capacității sale incredibile de memorare rapidă.

 

  1. Theodore Roosevelt (1858-1919):

Cel de-al 26-lea Președinte al SUA și laureat  al Premiului Nobel pentru Pace în 1906 citea zilnic câte 2-3 cărți, având nu doar o memorie incredibilă, ci și abilități de citire rapidă, putând reda cele citite până la cele mai mici detalii. El a fost, de asemenea, înzestrat cu o capacitatea unică de a face mai multe lucruri în același timp. Despre el se spune ca putea conduce o ședință, lucra cu doi secretari odată și citi o carte în același timp. Această abilitate a sa este confirmată și de faptul că a scris 35 cărți în timpul vieții, iar domeniile de studiu sunt extrem de diferite. Astfel, cărțile semnate de președinte sunt despre viața în aer liber, istorie naturală, frontiera Americii, istorie politică, istorie navală și o autobiografie.

 

  1. Ferdinand Marcos (1917-1989):

Marcos a fost președintele insulelor Filipine din perioada 1965-1986 și a rămas în istorie și pentru memoria sa fenomenală. Fără prea mult efort, el memora texte complexe, și putea recita orice capitol al Constituției Filipinei din 1935.  Marcos a fost nu doar președinte, ci și erou de război, poet și autor al mai multor scrieri politice.

 

 

 

  1. Papa Ioan Paul al II-lea (1920-2005):

 Papa Ioan Paul al II-lea s-a bucurat de o memorie fotografică, abilitate care l-a ajutat să învețe 21 de limbi și să vorbească fluent în peste 100 de dialecte diferite. A fost cel mai iubit suveran pontif din istorie, militând, totodată, pentru concilierea între bisericile-surori, catolică și ortodoxă.

Chiar dacă provin din epoci și țări diferite, acești binecunoscuți strategi s-au remarcat prin  aceeași strălucire a minții, dată de un efort constant în a-și depăși propriile limite, zi de zi.

 

Cum se poate dezvolta inteligența memoriei?

Mintea se poate antrena încă de la cele mai fragede vârste, pentru a-și îmbunătăți încontinuu capacitatea de memorare. Există, în prezent, cursuri de dezvoltare neuropsihologică destinate copiilor și adolescenților, precum aritmetică mentală, tehnici de memorare și tehnici de citire rapidă.  Dintre acestea, aritmetica mentală este esențială, pentru că ea ajută la dobândirea celorlalte 2 funcții prin folosirea Soroban-ului, un abac chinezesc folosit de mai bine de 2.000 de ani și care acum stă la baza învățămîntului japonez.

Iată ce spune Marius Zamfir, fondatorul Cursuri Copii Bright despre Soroban:

Aparatul ajută, pentru că folosim foarte mult partea vizuală. Copiii ajung să-și imagineze cum arată cifrele reprezentate. Ei își vor imagina cum arată piesele pe aparat. Dacă reușesc să memoreze prin minimum 3 căi senzoriale, probabilitatea de a uita este aproape spre zero”.

Să investim în copiii noștri, căci aceasta este o investiție în viitorul tuturor!

Sursa text: http://yupi.md/10-personalitati-celebre-cu-o-memorie-fenomenala/

Sursa foto : wikipedia.org si pixabay.com